• 16 Juni 2017

Sterwinkel Jan Dros straalt kwaliteit uit

Jan Dros lekker eten! is een begrip in Schoonhoven. Vanuit de winkel aan de Lopikerstraat verkopen zij zes dagen per week verse groenten en fruit. Daarnaast hebben zij een ruim assortiment salades, fruitsappen, kant-en-klaarmaaltijden en desserts. Dit jaar bestaat de winkel 35 jaar, een mooi kroonjaar dat ondernemersechtpaar Jan en Else Dros niet onopgemerkt voorbij zal laten gaan. Na het behalen van een felbegeerde ster in de verkiezing Groenteman met Ster vorig jaar, hebben zij de smaak te pakken en willen zij samen met hun enthousiaste team ervoor gaan om dit jaar meer sterren te bemachtigen.

Hoe vergaat het een winnaar van een ster in een tweede editie van Groenteman met Ster en welke zaken zijn er mogelijk ten goede veranderd na deelname vorig jaar? Met die vragen stap ik om 09.30 uur binnen in de goedgevulde winkel bij Jan en Else Dros om eens te vragen hoe zij dit jaar ‘in de wedstrijd zitten’. Dit is niet helemaal de juiste uitdrukking, omdat Groenteman met Ster geen wedstrijd is tussen groentespecialisten, maar een aantrekkelijke ‘tool’ als ondernemer om goed inzicht te krijgen in je bedrijfsvoering en waar mogelijk deze te verbeteren. Tevens kun je het – naast een totale check-up van je winkel – als middel inzetten om je bedrijf in de spotlights te zetten.

Publiciteit
Dit laatste is vorig jaar bij Jan Dros zeker gebeurd. Het behalen van de ster voor hun winkel, leverde hen zelfs een nominatie op voor de ‘Ondernemersprijs Midden-Holland’. Door de aandacht die dit weer teweeg bracht voor hun winkel, kwamen zij in contact met Stichting SWOS (Welzijnsadvies aan iedereen en Ondersteuning ouderen Schoonhoven) voor de maaltijdservice Tafeltje Dekje. Op de vraag aan Jan hoe die samenwerking tot stand is gekomen, antwoordt hij: “SWOS was niet meer tevreden over de kant-en-klaar maaltijden van de vorige leverancier en kwam door de publiciteit rondom Groenteman met Ster en de nominatie bij ons terecht. Wij hadden in het verleden ook al wel eens contact met hen gehad, maar destijds kwam daar niets uit voort. Door de publiciteit in de lokale kranten hebben wij opnieuw de aandacht getrokken van SWOS.”

Tafeltje Dekje
Tafeltje Dekje: dat smaakt letterlijk en figuurlijk naar meer! Want sinds begin dit jaar worden nu met succes en tot ieders tevredenheid drie keer per week de door Jan Dros vers bereide maaltijden middels de vrijwilligers van SWOS aan huis bezorgd. Uit een wekelijkse menulijst kan men zelf een keuze maken uit de verschillende maaltijden.

Meer werk, meer omzet
Jan vervolgt: “Wij zijn blij met deze ontwikkeling, want het levert ons bedrijf iedere week substantieel meer omzet op. Natuurlijk is het ook meer werk, maar dat moet je goed en efficiënt organiseren. Dat we het veel drukker hebben gekregen zet ons ook weer aan het denken over het eventueel verbouwen en op termijn mogelijk uitbreiden van ons bedrijf.”
Na het aanhoren van dit mooie nieuws, kijk ik nog eens om me heen. De winkel oogt fris en kleurrijk door alle verschillende onderscheidende groente en fruit producten. Bij het zien van al dit lekkers loopt het water me in de mond. Hier is duidelijk oog voor detail. Jan vraagt of ik ook de rest wil zien? “Leuk!”, zeg ik en trots laat hij mij achter de winkel, de productie- en opslagruimte zien. Het ziet er allemaal goed georganiseerd en keurig netjes uit.

Vanuit het hoofd op papier
Momenteel loopt de meetronde Achterkant. De hygiënemetingen zijn uitgevoerd en ook het vakjurygesprek met Gerard Schraverus heeft plaatsgevonden. “Het was net als vorig jaar een lang, maar weer leerzaam gesprek met Gerard.” Op mijn vraag aan Jan of hij heeft gemerkt dat er in dit gesprek, een soort verdieping was ten opzichte van vorig jaar, omdat je kan voortborduren op de constateringen van vorig jaar antwoordt Jan: “Oh jazeker, door onze deelname en zeker door het gesprek van vorig jaar hebben wij veel geleerd en aangepakt. Wij zijn vooral met de winkel bezig, want die moet er goed en gevuld uitzien, maar voor de rest hadden we dus niet alles goed op papier staan. Het zit wel allemaal in ons hoofd, maar door vorig jaar hebben we ervoor gezorgd dat alles wel op papier is vastgelegd. Dat soort dingen daar leer je wel van, je gaat er veel meer over nadenken.”

Laat zien wie je bent en wat je doet
“Verder hebben wij direct werk gemaakt van een aantal zaken die tijdens de vakjury gesprekken en uit de rapportages zijn gekomen. Zoals het maken van mooie signingborden waarop staat welke producten en service wij te bieden hebben, alsmede een duidelijk bord met de opening- en sluitingstijden van de winkel, een ster op de voorgevel en beide winkelruiten en op de buizen van de jongens en op de bedrijfsbus. Maar ja, laten we hopen dat het er dit jaar drie worden”, besluit Else lachend.

   

Goed op weg
Bij het verlaten van de winkel wens ik Jan en Else en hun team veel succes toe en zeg hen allen graag te zien op de Sterrenuitreiking op zaterdag 7 oktober in Nijkerk. “Ja, roept Else we komen dit keer niet met z’n tweeën, want die spanning die we vorig jaar hebben gevoeld, dat was wat! We willen nu liefst het hele team erbij hebben.” Ik antwoord dat dat zeker een goed plan is, want het is tenslotte een prestatie die je samen met je team behaald. Ik hoop voor hen dat het dit jaar weer een spannende avond wordt, want dat hoort er ook een beetje bij, maar wel met een mooie succesvolle afsluiting van de verkiezing. Hoeveel sterren het worden? We gaan het zien in oktober.

Sandra Keegel (Groenteman met Ster/ADN)

Jan Dros lekker eten!
Lopikerstraat 28 - Schoonhoven
www.jandros.nl

26 Apr

GROENTEMAN MET STER NIET VAN START

De editie 2018 van Groenteman met Ster, de onafhankelijke verkiezing die de kwaliteit en het imago van ambachtelijke groentespecialisten bevordert, vindt geen doorgang.

13 Mrt

Groenteman met Ster 2018 VERNIEUWD!

De verkiezing Groenteman met Ster krijgt een nieuwe opzet. Hiervoor is gekozen na uitvoerige evaluatie en terugkoppeling van oud-deelnemers van de afgelopen edities, maar ook binnen de ADN Studieclubs. In de nieuwe opzet komt de nadruk te liggen op de uitstraling van de winkel.

12 Okt

Een fantastische avond voor onze sterren van de branche

Nijkerk stond zaterdagavond 7 oktober 2017 weer in het teken van de groente- en fruitspecialisten van Nederland tijdens de verkiezing ‘Groenteman met Ster 2017’.

Twitter

Foto's

Sponsoren