Interesse in deelname Groenteman met Ster?

Voorinschrijving voor Groenteman met Ster is gestart. Ga samen met je team de uitdaging aan en meld je vandaag nog aan!

Let op: je voorinschrijving betekent niet dat je definitief bent ingeschreven. Bij voldoende voorinschrijvingen wordt er contact met je opgenomen om je inschrijving definitief te maken.

  • 21 April 2016

In afwachting van de vakjury

Wat voor winkel is ‘De Blauwe Bes’?
Daniël steekt van wal: “We doen veel zelf, soms teveel. We hebben de afgelopen tijd, en maken nog steeds veel keuzes over wat we nog wel, minder of niet meer gaan doen. Er moeten keuzes gemaakt worden om het beter te kunnen behappen en ervoor te zorgen dat we meer rendement behalen. Sinds vorig jaar zijn we flink gegroeid in de maaltijden. Door erover te vertellen en de maaltijden te laten zien hebben we de klant ‘wakker’ gemaakt over het feit dat we ook maaltijden hebben.”

In eerste instantie begonnen we met het maaltijdenconcept ‘Uw gezonde keuken’, maar inmiddels hebben wij dit losgelaten en hier onze eigen draai aan gegeven. De focus en dat concept hebben ons in het begin wel een duwtje in de rug gegeven om hier veel meer over te communiceren. Dat is eigenlijk het belangrijkste, want je klanten moeten het wel weten”, aldus Daniël, “de klanten werden hierdoor wakker geschud. Om te laten zien en proeven hoe lekker asperges zijn en wat ‘De Blauwe Bes’ allemaal te bieden heeft, hebben we op 21 april aanstaande voor klanten een ‘asperge-avond’ georganiseerd. Klanten kunnen komen proeven, kennismaken en ook ter plekke wokken en asperges schillen. Uiteraard hopen we dat deze avond ons meer klandizie oplevert.”

Waarom doe je mee aan Groenteman met Ster?
“Een paar redenen. Ik vind het altijd leuk om aan zoiets mee te doen: een nieuwe uitdaging. Maar het helpt ook mee om weer een eigen focus te leggen op je bedrijfsvoering, met name ook op de achterkant van je bedrijf. Dit schuif je soms liever voor je uit maar door onze deelname hebben we een stok achter de deur. Gelukkig bleek, toen we aan de slag gingen, dat we bepaalde zaken wel doen, maar dat we deze niet of niet goed vastleggen. Op dat soort dingen ga je nu meer letten en dit ook consequent(er) en meer gestructureerd doen.”

“Wat ook heel leuk is, is dat je door de verkiezing met andere deelnemers in contact komt. Zo hoor je bijvoorbeeld hoe zij bepaalde zaken, die jij misschien lastig vindt, hebben aangepakt. Alleen al door er met elkaar over te praten help je elkaar dus verder. Soms blijken dingen veel eenvoudiger te kunnen en blijkt dat je niet alles zelf hoeft te doen. Ik heb nu een aantal taken, zoals het bijhouden van temperatuurlijsten, uitbesteed aan een personeelslid. Hij of zij kan het net zo goed, het zorgt voor meer betrokkenheid, ik heb genoeg andere zaken aan m’n hoofd dus het bevalt erg goed.”
  

“Wat ook heel leuk is, is dat je door de verkiezing met andere deelnemers in contact komt. Alleen al door er met elkaar over te praten help je elkaar verder”

Betrek je jouw medewerkers in deze fase van de verkiezing en hoe doe je dat?
“Ja, dat hebben we gedaan. Doordat je dingen gaat aanpakken, waaronder bijvoorbeeld de temperatuurlijsten structureel laten invullen, betrek je je medewerkers erbij en vertel je waarom je dat doet. De medewerkers hebben eigenlijk alleen maar positief gereageerd, dat is al winst. Ze raken zo meer betrokken bij de winkel. We hebben ook bijvoorbeeld samen het magazijn aangepakt. Dat blijft lastig, we hebben het al 1001 keer veranderd. Maar, nu je weet dat er iemand langskomt, wil je het toch nog weer strakker en netjes hebben. Door dit duwtje in de rug hebben we het toch gedaan en tot nu toe werkt het heel goed. Er zit nu meer structuur in en dat is prettiger werken.”

Hoe bereid je je voor op het gesprek? Heb je nog bepaalde (beleids)zaken in orde gemaakt of in gang gezet?
“Vanuit de presentatie van de kick-off bijeenkomst ben ik de diverse onderdelen van de metingen ‘achterkant’’ nagegaan. Eerst dacht ik dat het veel was, maar als je eenmaal wat zaken op papier hebt staan zie je dat je met veel ervan eigenlijk al bezig bent. Dan valt het allemaal best mee. Het zijn vaak alleen nog wat ‘puntjes-op-de-i’ die je moet afwerken. Daarnaast heb ik de RI&E opnieuw uitgevoerd. Deze had ik drie jaar geleden in de oude versie al een keer uitgevoerd, maar onlangs heb ik de online nieuwe RI&E uitgevoerd. Dat was heel gemakkelijk! Je bent zo klaar en je krijgt ook direct een plan van aanpak en reminders en data waarop je het opgelost moet hebben.”

“Verder heb ik de personeelsadministratie verder op orde gemaakt en hebben we de formele functioneringsgesprekken weer in gang gezet. We deden dit wel af en toe, maar je denkt al gauw ‘dat komt wel weer een keer’. Vaak hadden we wel een gesprek met een medewerker en dan was het weer klaar. Maar het officiële gedeelte, het even vastleggen daarvan, ontbrak nog weleens. Dat doe ik nu wel en dat is eigenlijk alleen maar beter, want dan kun je er ook nog op terugvallen als het moet. Kortom, je moet er wel wat voor doen, maar uiteindelijk wordt het steeds gemakkelijker als je de zaken goed op een rijtje hebt.”

“Als je op cijfers gaat sturen kun je veel directer en nauwkeuriger werken. Je kunt je baseren op de feiten en komt niet meer voor verrassingen te staan.”

Zijn er bepaalde zaken die je wilt laten zien en bespreken met de vakjury?
“Ja, sowieso wil ik graag vertellen over mijn maaltijden waarop ik best wel trots ben, dat we dat goed op de rit hebben gekregen. Daarnaast wil ik laten zien dat we steeds meer cijfermatig sturen. Eerst deden we alles op gevoel maar je ziet dat als je op cijfers gaat sturen dat je veel meer directer en nauwkeuriger kunt werken. Je kunt je baseren op de feiten en komt niet meer voor verrassingen te staan.”

We wensen Daniël, Karin en hun medewerkers heel veel succes met plezier met de verkiezing!

De Blauwe Bes
Keiweg 14b – Oosterhout (NB)
www.deblauwebes.nl

03 Sep

Nu of nooit?

Van uitstel komt nog wel eens afstel. We willen dat van onze kant in ieder geval niet laten gebeuren, vandaar dat we nu al gaan beginnen met de inventarisatie van Groenteman met Ster.

26 Apr

GROENTEMAN MET STER NIET VAN START

De editie 2018 van Groenteman met Ster, de onafhankelijke verkiezing die de kwaliteit en het imago van ambachtelijke groentespecialisten bevordert, vindt geen doorgang.

13 Mrt

Groenteman met Ster 2018 VERNIEUWD!

De verkiezing Groenteman met Ster krijgt een nieuwe opzet. Hiervoor is gekozen na uitvoerige evaluatie en terugkoppeling van oud-deelnemers van de afgelopen edities, maar ook binnen de ADN Studieclubs. In de nieuwe opzet komt de nadruk te liggen op de uitstraling van de winkel.

Twitter

Foto's

Sponsoren