Interesse in deelname Groenteman met Ster?

Voorinschrijving voor Groenteman met Ster is gestart. Ga samen met je team de uitdaging aan en meld je vandaag nog aan!

Let op: je voorinschrijving betekent niet dat je definitief bent ingeschreven. Bij voldoende voorinschrijvingen wordt er contact met je opgenomen om je inschrijving definitief te maken.

  • 21 April 2016

Tip van de vakjury: zoek elkaar op!

Dries van ’t Veen werkte eerst als ondernemer en later als formulemanager bij de stichting ‘De Echte Groenteman’. Marketing, reclame, HACCP en ICT zijn, naast AGF, zijn specialisatie. Op dit moment is Dries werkzaam bij een groentesnijbedrijf in Meppel. In zijn functie als Sales en KAM-coördinator (kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu) is hij dagelijks bezig met de verkoop, kwaliteit, arbeidsomstandigheden en de zorg voor het milieu binnen het bedrijf.

Passie voor het vak
Net als bij veel andere groentemannen gaat er voor Dries geen dag voorbij zonder met groente en fruit bezig te zijn: “Ook op vakantie in Nederland en buitenland ga ik op zoek naar groente en fruitwinkels en markten. Ik ga in gesprek met de ondernemer, maar ook zoek ik naar nieuwe trends. Wat mij altijd opvalt, is dat handel en productaanbod per land enorm verschilt, maar dat de echte ondernemers altijd bevlogen mensen zijn. Ze zijn met passie bezig met mooie, kleurrijke producten en hun klanten.”

Dé oplossing
Dries vindt de verkiezing ‘Groenteman met Ster’ dé oplossing voor de verkiezing ‘Beste Groenteman’, waar slechts één groenteman kon winnen. Dries noemt het zelf liever geen wedstrijd of verkiezing: “Een ster is een erkenning, een kwaliteitsaanduiding zegt de Dikke van Dale. De groentemannen die deze eerste keer het lef hebben om mee te doen zijn toppers. Ze zijn bereid zichzelf in het diepe te gooien. Onbekend en eng. De beloning hiervoor is: meer inzicht in de bedrijfsvoering en handreikingen om hierin verbetering aan te brengen indien nodig. De hoofdprijs is natuurlijk, als zij hun zaak op orde hebben, één of meerdere sterren! Een ster spreekt klanten aan. Maak je die ster waar in kwaliteit, smaak en beleving dan gebeurt er iets in je bedrijf. Zie de Michelin sterren restaurants, wil je daar eten moet je een jaar van te voren reserveren.”

“Ik hoop dat we tijdens onze bezoeken veel sterwaardige bedrijven zullen aantreffen (ten tijde van het schrijven van dit artikel, heeft Dries nog geen winkels bezocht, red.). Misschien zullen er een aantal zijn die nog geen ster halen, maar door deelname ontdekken zij wel precies waar ze staan. Na deelname is duidelijk waar in het bedrijf beleid en processen moeten veranderen. Hieraan kan gewerkt worden om je bedrijf te verbeteren en om volgend jaar wèl een ster te halen. Het zijn in ieder geval geen verliezers, je wordt er dus altijd beter van.”

Maak het verschil
Dries vindt het een uitdaging om met de ondernemers/deelnemers aan de slag te gaan, te beoordelen waar ze staan in hun bedrijfsvoering. Hen te adviseren waar mogelijk nog vragen zijn. Dries vertelt: “Een moderne groenteman is meer dan alleen groente en fruit verkopen. Salades en maaltijden maken dat er meer bij komt kijken. Alles moet aantoonbaar voedselveilig geborgd worden, elk proces, elke handeling. Assortiment, kwaliteit en advies, zeggen de ondernemers die ik gesproken heb, maken het verschil tussen de groenteman en de groenteafdeling in de supermarkt. Onze vraag als vakjury is dan ook: hoe, waardoor en met wie maak je dat verschil nu en in de toekomst?”

Advies aan deelnemers
Dries raadt deelnemers aan om met elkaar een werkgroep te vormen: “Bij voldoende animo kan ADN hier een ondersteunende rol in spelen, uiteraard afhankelijk van het aantal aanmeldingen.* Twee weten meer dan één. Pak per werkgroepavond of middag een onderdeel aan. Nodig een specialist op dat onderdeel uit, deel de eigen aanpak, stel samen toekomstdoelen vast, pak deze aan controleer deze bij en met elkaar. Op deze manier klimt elke deelnemer, met de minste moeite, naar een hoger niveau. Dit levert voor de volgende deelname een doordachte sprong naar meer sterren op. Erkenning en respect door middel van een ster, van je klanten en de branche die deze verkiezing organiseert. Maar, en dat is nog leuker, het zal je financieel ook geen windeieren leggen. Groenteman met Ster maakt ondernemen nóg leuker!”

*Heb je interesse in deelname in een werkgroep? Neem contact op met ADN!

 

03 Sep

Nu of nooit?

Van uitstel komt nog wel eens afstel. We willen dat van onze kant in ieder geval niet laten gebeuren, vandaar dat we nu al gaan beginnen met de inventarisatie van Groenteman met Ster.

26 Apr

GROENTEMAN MET STER NIET VAN START

De editie 2018 van Groenteman met Ster, de onafhankelijke verkiezing die de kwaliteit en het imago van ambachtelijke groentespecialisten bevordert, vindt geen doorgang.

13 Mrt

Groenteman met Ster 2018 VERNIEUWD!

De verkiezing Groenteman met Ster krijgt een nieuwe opzet. Hiervoor is gekozen na uitvoerige evaluatie en terugkoppeling van oud-deelnemers van de afgelopen edities, maar ook binnen de ADN Studieclubs. In de nieuwe opzet komt de nadruk te liggen op de uitstraling van de winkel.

Twitter

Foto's

Sponsoren