Interesse in deelname Groenteman met Ster?

Voorinschrijving voor Groenteman met Ster is gestart. Ga samen met je team de uitdaging aan en meld je vandaag nog aan!

Let op: je voorinschrijving betekent niet dat je definitief bent ingeschreven. Bij voldoende voorinschrijvingen wordt er contact met je opgenomen om je inschrijving definitief te maken.

  • 09 Mei 2016

De vakjury op bezoek: leuk, spannend en leerzaam

Hoe sta je in de verkiezing en hoe heb je het jurygesprek ervaren?
“Laat ik eerlijk zijn, ik was er toch wel een beetje zenuwachtig voor, iets wat ik normaal nooit ben. Wat gaat er komen? Doe je het goed? Ik ben op twee voorlichtingsavonden geweest en die hebben mij alleen maar enthousiaster gemaakt. Ook omdat de slager (eigenaar van de groentezaak) zei: “eigenlijk kan je er alleen maar mee winnen”. Daarnaast moet je je toch onderscheiden ten opzichte van de supermarkt, dus zo’n ster is dan zeker een toegevoegde waarde,” aldus Duurt Geersing, op de foto hiernaast.

Heb je al aan je klanten gecommuniceerd dat je aan de verkiezing meedoet?
“Ja, wij hebben dat meteen al kenbaar gemaakt door de posters ‘wij doen mee aan de verkiezing Groenteman met Ster 2016’ buiten op de borden te plakken. Ik heb de krant gebeld en die hebben mij geïnterviewd over wat het betekent om mee te doen aan de verkiezing. We hebben allerlei sterrenacties gedaan. Ik wil gedurende de hele verkiezing regelmatig onze deelname bij de klanten onder de aandacht brengen. Volgende week ga ik weer een paar sterrenaanbiedingen doen.”

“Ik werd ook verrast door een trouwe klant, die aan mij vroeg ‘waar kan ik kenbaar maken dat jullie gewoon een ster verdienen?!’ Ik heb het een en ander wat nader uitgelegd en gaf aan dat er in een later stadium van de verkiezing een klantenonderzoek wordt gedaan. Eerst dacht ik, buiten ons om, maar ik weet nu inmiddels dat we in de tweede ronde zelf moeten zorgen dat minimaal 100 klanten een enquête online gaan invullen.”

“Volgende week ga ik weer een paar sterrenaanbiedingen doen.”

Hoe heb je je medewerkers betrokken in deze verkiezing?
“Met de fulltime medewerkers ben ik druk bezig geweest met een aantal zaken aan de ‘achterkant’. Bijvoorbeeld de Hygiënecode. We hebben ons hier behoorlijk in verdiept en hebben het grondig aangepakt. Het leuke is dat tijdens de Kick-Off bijeenkomst van Groenteman met Ster, natuurlijk vooral door Gert Jakobs die zijn eigen verhaal over samenwerken en teamprestatie met veel humor bracht - nou, daar heb ik echt gelachen - het me duidelijk werd dat je het met elkaar moet doen. Ik ben zelf wel enthousiast, maar de ster kan ik niet in mijn eentje halen. Door mijn deelname aan Groenteman met Ster ben ik mij ook steeds bewuster geworden om te kijken naar de talenten van mijn medewerkers. Ik ben toch anders gaan werken en kijk nu wie waar sterk in is. Ik heb twee fulltime krachten die ik hun eigen verantwoordelijkheid geef in taken waar zij goed in zijn, zodat ik zoveel mogelijk op de klanten gericht kan zijn.”

Hoe heb je het jurybezoek ervaren?
“Het bezoek van de vakjury hebben wij als bijzonder leuk en bijzonder verhelderend ervaren. Ik heb Dries van ’t Veen op bezoek gehad. Het was heel fijn om te merken dat de vakjury vanuit de praktijk ook weet waar hij het over heeft. Ik wist gewoon niet wat ik kon verwachten. Je gaat denken, hebben we alles wel op orde? Dus je gaat het een en ander na en we dachten dat we het wel redelijk goed op orde hadden op een paar kleine dingetjes na.”

“Het was heel fijn om te merken dat de vakjury vanuit de praktijk ook weet waar hij het over heeft.”

“Toch waren er een paar verbeterpuntjes. Zo gaf Dries bijvoorbeeld aan dat het vastleggen van besprekingen met je personeel heel belangrijk is. Maarja, wij hebben niet zo’n groot team dus dan denk je dat hoeft dan niet. Maar toch wees hij erop dat te doen. Ik heb toen gelijk ’s middags een mail eruit gedaan naar iedereen dat wij voortaan als we wat besproken hebben dat er dan een verslagje van wordt gemaakt. Eén keer in de maand praktisch om de tafel met mij gaan zitten en één keer in het kwartaal met mij en de eigenaar en dan komen daar zaken uit die verbeterd kunnen worden, maar ook de leuke dingen komen daaruit. Dat maakt je uiteindelijk alleen maar sterker om er nog iets mooiers van te maken.”
   

“We waren dus zo gemotiveerd dat we meteen de aandachtspunten die uit het bezoek naar voren kwamen hebben opgepakt. De fulltime medewerkers en ik zijn nog diezelfde middag en de volgende ochtend met de punten aan de slag gegaan. Om dat te kunnen doen hebben we voor de winkel meteen twee parttimers extra opgeroepen. Het is heel leuk om te zien dat zij ook zo gemotiveerd zijn, want alleen kun je het gewoon niet.”

“We waren zo gemotiveerd dat we meteen de aandachtspunten die uit het bezoek naar voren kwamen hebben opgepakt.

Vanuit de organisatie was er een mail uitgestuurd voor de voorbereiding op het gesprek. Heb je daar iets aan gehad?
“Jazeker! Wij hadden vanuit die mail de onderwerpen beetgepakt om te kijken of we het op orde hadden, zoals personeelshandboek, Hygiënecode, RI&E et cetera. Die handleiding was heel fijn om mee te werken. Zelf hebben we ook vragen aan Dries gesteld over hoe we met bepaalde zaken om zouden kunnen gaan. We hebben natuurlijk al een slag moeten maken met deze winkel vanaf afgelopen september. Er waren al heel veel dingen die veranderd moesten worden, dus ik dacht al: ‘mocht er onverwacht iemand in mijn winkel zou komen om te controleren, prima, laat ze maar komen’. Het personeel is nu ook gebrand – en die aanzet heb ik ook echt gegeven - om alles op orde te hebben: winkel schoon, alles goed gevuld voordat ze koffie gaan drinken ’s ochtends, want we gaan gewoon met z’n allen voor die ster. Het leuke is, omdat je er met z’n allen zo enthousiast mee bezig bent, komt er niet één wanklank van iemand die zegt dat het allemaal teveel werk is. Sterker nog, ik merk zelfs dat ze nu makkelijk een kwartiertje langer blijven om nog net iets even af te maken.”

“Groenteman met Ster vind ik een heel goed initiatief en wij willen er keihard voor gaan!”

Wat zou je aan je collega’s willen meegeven die (nog) niet meedoen aan Groenteman met Ster of nog bezocht gaan worden over dit onderdeel in de verkiezing?
“Wat ik wil meegeven is het volgende: groentemannen hebben allemaal plezier in hun werk, daar ga ik vanuit want anders word je geen groenteman of eigenlijk groentespecialist, want het is hard werken. Laten we wel wezen. Maar iedereen wil hier voor die ster gaan en niet alleen om een stukje status, het is ook belangrijk voor je klanten. Je wordt door professionals uit de branche gecontroleerd en niet alleen op je winkel, maar ook op je boekhouding, op je personeelsbeleid et cetera en dan weet je of je op de goede weg bent. Dus het motiveert jezelf om je heel scherp te houden. Je kunt eigenlijk niet verslappen. En om in deze branche te kunnen overleven zeg ik wel eens, mag je niet verslappen, want stilstaan is toch achteruit hollen. Plus, sinds wij meedoen met Groenteman met Ster merk je dat het enthousiasme binnen het team ook alleen maar groter wordt.”

“Alleen daarom al zeg ik: haal je de ster niet, helemaal niet erg, want dan weet je waar je kunt verbeteren en dan ga je met z’n allen het jaar daarop voor de ster. Moet je eens kijken wat een leuk jaar je krijgt samen met je personeel en wat je allemaal leert! En met plezier werken en met plezier omgaan met elkaar, dat werkt allemaal door naar je klanten. En uiteindelijk - waar het om gaat - in je omzet en je cijfers. Groenteman met Ster vind ik gewoon een heel goed initiatief en wij willen er gewoon keihard voor gaan!”

 

03 Sep

Nu of nooit?

Van uitstel komt nog wel eens afstel. We willen dat van onze kant in ieder geval niet laten gebeuren, vandaar dat we nu al gaan beginnen met de inventarisatie van Groenteman met Ster.

26 Apr

GROENTEMAN MET STER NIET VAN START

De editie 2018 van Groenteman met Ster, de onafhankelijke verkiezing die de kwaliteit en het imago van ambachtelijke groentespecialisten bevordert, vindt geen doorgang.

13 Mrt

Groenteman met Ster 2018 VERNIEUWD!

De verkiezing Groenteman met Ster krijgt een nieuwe opzet. Hiervoor is gekozen na uitvoerige evaluatie en terugkoppeling van oud-deelnemers van de afgelopen edities, maar ook binnen de ADN Studieclubs. In de nieuwe opzet komt de nadruk te liggen op de uitstraling van de winkel.

Twitter

Foto's

Sponsoren